Nuhakuume, eli flunssa, ja influenssa
Nyt elämme nuhakuumeen ja influenssan aaltoa. Influenssaan tarjotaan syksyisin rokotetta, jonka moni nykyään ottaakin. Influenssa on vakava tauti varsinkin riskiryhmille, kuten iäkkäille tai hengityssairaille. Nuhakuume, eli tuttavallisemmin flunssa, taas on hieman lievempi vaiva, ja se voi tarttua rokotteesta huolimatta. Sekä influenssa että nuhakuume ovat viruksen levittämiä tauteja.
Flunssa ja influenssa oireilevat hyvin samantapaisesti, influenssa vain voimakkaammin. Tautien oireilu koostuu usein kurkkukivusta, lihassäryistä ja kuumeesta. Oireet vaihtelevat eri tavoin eri ihmisillä, moni aikuinen ei esimerkiksi kärsi kuumeesta laisinkaan. Monesti edes lääkäri ei pysty erottamaan niitä toisistaan, vaan ratkaisu on tehtävä itse. Mikäli vointi on selvästi huonompi kuin mihin flunssassa on tavallisesti tottunut tai kuume on korkea, on syytä hakeutua hoitoon. Myös oman terveyden muut riskit on otettava huomioon, kuten korkea ikä tai hengityssairaus.
Nimenomaan influenssaa voidaan hoitaa viruslääkkeellä, joka lyhentää tautia parilla päivällä. Riskiryhmille viruslääkkeistä saattaa olla enemmän hyötyä, sillä ne vähentävät jälkitautien riskiä. Tavalliseen flunssaan ei ole olemassa mitään tehokasta hoitoa.
Flunssasta johtuva heikko yleiskunto kestää keskimärin 10 päivää, yskä monesti kauemminkin. Hengityssairaalla flunssa voi aiheuttaa hengityssairauden pahenemisvaiheen. Flunssaa voi hoitaa itse valitsemillaan keinoilla, sillä omat tuntemukset ovat hoidossa tärkeitä, vaikka mitään erityistä hoitokeinoa ei olekaan löydetty. Tulehduskipulääkkeet auttavat pää-, korva- ja lihassärkyyn ja nenäsuihkeista on apua vuotavaan ja tukkoiseen nenään. Muita valmisteita, kuten vitamiineja tai esimerkiksi valkosipulia ja kuumaa juotavaa voi käyttää omien tuntemuksien mukaan.
Flunssan ja influenssan jälkeen yleiskunto on heikentynyt, ja liikuntaa voi jatkaa riittävän pitkän palautumisen jälkeen, ensin rauhallisesti ja tehoa vähitellen lisäten. On tärkeää kuunnella omia tuntemuksiaan, sillä kokonaisvaltainen palautuminen voi kestää pari kuukautta. Helppo yleissääntö on alkaa liikkua vasta pari viikkoa taudin loppumisen jälkeen. Hyvä aiempi fyysinen kunto auttaa palautumisessa.
Lähteet ja luettavaksi:
Terveyskirjasto/Flunssan omahoito
Terveyskirjasto/Influenssa
Hengitysliitto/Influenssan jälkeinen liikunta
17.1.2017 Heini Kuoppamäki